Friday, January 21, 2022

Bra gatsby analysuppsats

Bra gatsby analysuppsats



Tyvärr finns det ett tak för hur mycket pengar som folk kan spendera på sig själva. Daisy presenteras som en dam av fåfänga och rikedom, och för att fånga hennes uppmärksamhet måste man vara rik. Döden kan inte återställas. Den genomsnittliga människan drömmer om det rika livet, att ha pengarna och makten att påverka världen men misslyckas bra gatsby analysuppsats att berömmelse och rikedom bara köper föremål. Även om vi ser glimtar av hennes sanna kärlek till Gatsby, är det inte en ihållande känsla. Detta leder till att pengar ses på olika sätt, på grund av deras olika behov och prioriteringar, bra gatsby analysuppsats. Det var en tid av aldrig tidigare skådad välstånd och materiellt välstånd men kantad av moralisk och etisk bankrutt.





Våra skribenter kan hjälpa dig med alla typer av uppsatser. För vilket ämne som helst



Scott Fitzgerald. Romanen utspelar sig efter första världskriget. Samtidigt förbud, bra gatsby analysuppsats, förbudet mot försäljning och tillverkning av alkohol i enlighet med det artonde tillägget, gjorde miljonärer av stövlare. Efter att den återpublicerats i anddet hittade den snabbt en bred läsekrets och anses idag allmänt vara ett mönster av den stora amerikanska romanen och en litterär klassiker. The Modern Library utsåg den till den näst bästa romanen på 1900-talet. Paul, Minnesota. Även om han var intelligent barn klarade han sig dåligt i skolan och skickades till en internatskola i New Jersey i Trots att han var en medioker student där, lyckades han skriva in sig på Princeton i akademiska problem och apati plågade honom under hela hans tid på college, och han tog aldrig examen , i stället värvade sig i armén när första världskriget närmade sig sitt slut.


Fitzgerald blev underlöjtnant och var stationerad vid Camp Sheridan i Montgomery, Alabama. Där träffade han och blev kär i en vild sjuttonårig skönhet som heter Zelda Sayre. Zelda gick till slut med på att gifta sig med honom, men hennes överväldigande önskan om rikedom, nöje och fritid fick henne att skjuta upp deras bröllop tills han kunde bevisa en framgång. Med publiceringen av This Side of Paradise blev Fitzgerald en litterär sensation som tjänade tillräckligt med pengar och berömmelse för att övertyga Zelda att gifta sig med honom. Efter att ha blivit en kändis, Fitzgerald bra gatsby analysuppsats in i en vild, hänsynslös livsstil av fester och dekadens, samtidigt som de desperat försöker behaga Zelda genom att skriva för att tjäna pengar, bra gatsby analysuppsats. När det rytande tjugotalets yrsel upplöstes i den stora depressionens dysterhet, bra gatsby analysuppsats, Zelda fick dock ett nervöst sammanbrott och Fitzgerald kämpade mot alkoholism, vilket hämmade hans skrivande.


Han publicerade Tender Is the Night och sålde noveller till The Bra gatsby analysuppsats Evening Post för att stödja hans påkostade bra gatsby analysuppsats. Han åkte till Hollywood för att skriva manus, och medan han arbetade på sin roman The Love of the Last Tycoon, dog han i en hjärtattack vid en ålder av fyrtiofyra. Handlingöversikt Nick Carraway, en ung man från Minnesota, flyttar till New York på sommaren för att lära sig om obligationsbranschen. Han hyr ett hus i West Egg-distriktet på Long Island, ett rikt men omodernt område befolkat av de nyrika, en grupp som har gjort sina förmögenheter för nyligen för att ha etablerat sociala kontakter och som är benägna att uppvisa grym rikedom. Nick är till skillnad från de andra invånarna i West Egg, han utbildades vid Yale och har sociala kontakter i East Egg, ett fashionabelt område på Long Island där den etablerade överklassen bor.


Daisy och Tom presenterar Nick för Jordan Baker, en vacker, cynisk ung kvinna som Nick inleder ett romantiskt förhållande med. Inte långt efter det här avslöjandet reser Nick till New York City med Tom och Myrtle. På en vulgär, prålig fest i lägenheten som Tom håller för affären, börjar Myrtle håna Tom om Daisy, och Tom svarar med att bryta hennes näsa. Gatsby berättar för Jordan att han kände Daisy i Louisville och är djupt kär i henne. Han tillbringar många nätter med att stirra på grönt ljus i slutet av hennes brygga, tvärs över bukten från sin herrgård.


Gatsby vill nu att Nick ska ordna en återförening mellan sig själv och Daisy, men han är rädd att Daisy ska vägra träffa honom om hon vet att han fortfarande älskar henne. Nick bjuder in Daisy att dricka te hemma hos honom, utan att berätta för henne att Gatsby också kommer att vara där. Efter en till en början besvärlig återförening återupprättar Gatsby och Daisy sin kontakt. Deras kärlek väcktes igen, de inleder en affär. Även om Tom själv är inblandad i en utomäktenskaplig affär är han djupt upprörd över tanken på att hans fru kan vara otrogen mot honom. Han tvingar gruppen att köra in i New York City, där bra gatsby analysuppsats konfronterar Gatsby i en svit på Plaza Hotel.


Tom hävdar att han och Daisy har en historia som Gatsby aldrig kunde förstå, och han tillkännager för sin fru att Gatsby är en brottsling, hans förmögenhet kommer från att tappa alkohol och andra illegala aktiviteter. Daisy inser att hennes lojalitet är till Tom, och Bra gatsby analysuppsats skickar föraktfullt tillbaka henne till East Egg med Gatsby och försöker bevisa att Gatsby inte kan skada honom. De rusar tillbaka till Long Island, där Nick får veta av Gatsby att Daisy körde bilen när den träffade Myrtle, men att Gatsby tänker ta på sig skulden. George, som har kommit till slutsatsen att föraren av bilen som dödade Myrtle måste ha varit hennes älskare, hittar Gatsby i poolen vid sin herrgård och skjuter ihjäl honom. Sedan skjuter han sig själv dödligt.


Ärlig, tolerant och benägen att reservera dom, tjänar Nick ofta som en förtrogen för dem med bekymmersamma hemligheter. Efter att ha flyttat till West Egg, ett fiktivt område på Long Island som är hem för de nyrika, blir Nick snabbt vän med sin granne, den mystiske Jay Gatsby. Jay Gatsby: Titelkaraktären och huvudpersonen i romanen, Gatsby är en fantastiskt rik ung man som bor i en gotisk herrgård i West Egg. Han är känd för de överdådiga fester han arrangerar varje lördagskväll, men ingen vet var han kommer ifrån, vad han gör eller hur han tjänade sin förmögenhet.


När romanen fortskrider får Nick veta att Gatsby föddes som James Gatz på en gård i North Dakota; jobba för en miljonär bra gatsby analysuppsats han ägnar sitt liv åt att uppnå rikedom, bra gatsby analysuppsats. När han träffade Daisy när han utbildade sig till officer i Louisville blev han kär i henne. Nick får också veta att Gatsby tjänade sin förmögenhet genom kriminell verksamhet, eftersom han var villig att göra vad som helst för att få den sociala position han ansåg nödvändig för att vinna Daisy. Som ung kvinna i Louisville före kriget uppvaktades Daisy av ett antal officerare, inklusive Gatsby. Hon blev kär i Gatsby och lovade att vänta på honom.


Men Daisy hyser ett djupt behov av att bli älskad, och när en rik, mäktig ung man vid namn Tom Buchanan bad henne att gifta sig med honom, bestämde sig Daisy för att inte vänta på Gatsby trots allt. Nu en vacker socialist, Daisy bor med Tom mittemot Gatsby i det fashionabla East Egg-distriktet på Long Island. Kraftfullt byggd och kommer från en socialt solid gammal familj, Tom är en arrogant, hycklande översittare. Hans sociala attityder bra gatsby analysuppsats spetsad med rasism och sexism, och han bra gatsby analysuppsats överväger till och med att försöka leva upp till den moraliska standard han kräver av omgivningen. Han har inga moraliska betänkligheter över sin egen utomäktenskapliga affär med Myrtle, men när han börjar misstänka Daisy och Gatsby för att ha en affär, blir han upprörd och tvingar fram en konfrontation, bra gatsby analysuppsats.


Jordan är vacker, men också oärlig: hon fuskade för att vinna sin första golfturnering och böjer hela tiden sanningen. Myrtle själv besitter en våldsam vitalitet och letar desperat efter ett sätt att förbättra sin situation. Oturligt nog för henne väljer hon Tom, som behandlar henne som ett föremål för sin önskan. George älskar och idealiserar Myrtle och är förkrossad över hennes affär med Tom. George förtärs av sorg när Myrtle dödas. George är jämförbar med Gatsby genom att båda är drömmare och båda är ruinerade av bra gatsby analysuppsats obesvarad kärlek till kvinnor som älskar Tom. Innan händelserna i romanen äger rum hjälpte Wolfsheim Gatsby att tjäna sin förmögenhet med olaglig sprit. Hans fortsatta bekantskap med Gatsby tyder på att Gatsby fortfarande är inblandad i illegala affärer.


Teman, motiv och symboler Teman Teman är de grundläggande och ofta universella idéer som utforskas i ett litterärt verk. The Decline of the American Dream in the s På ytan är The Great Gatsby en berättelse om den motverkade kärleken mellan en man och en kvinna. Huvudtemat i romanen omfattar dock ett mycket större, bra gatsby analysuppsats, mindre romantiskt omfång. Även om all dess handling utspelar sig under bara några månader under sommaren och utspelar sig i ett avgränsat geografiskt område i närheten av Long Island, New York, är The Great Gatsby en mycket symbolisk meditation över hela Amerika, i särskilt upplösningen av den amerikanska drömmen i en tid av aldrig tidigare skådad välstånd och materiellt överskott. Fitzgerald skildrar s som en era av förfallna sociala och moraliska värderingar, vilket framgår av dess övergripande cynism, girighet, bra gatsby analysuppsats, och tom jakt på nöje.


Det vårdslösa jubelet som ledde till dekadenta fester och vild jazzmusik – som uttrycks i The Great Gatsby av de överdådiga festerna som Gatsby arrangerar varje lördagskväll – resulterade i slutändan i korruptionen av den amerikanska drömmen, eftersom det ohämmade begäret efter pengar och nöje överträffade mer ädla mål. När första världskriget slutadebra gatsby analysuppsats, generationen bra gatsby analysuppsats unga amerikaner som hade utkämpat kriget blev bra gatsby analysuppsats desillusionerade, eftersom det brutala blodbad som de just hade ställts inför fick den viktorianska sociala moralen i det tidiga 1900-talets Amerika att framstå som kvavt, tomt hyckleri.


Den svindlande börsens uppgång i efterdyningarna av kriget ledde till en plötslig, ihållande ökning av det nationella välståndet och en nyfunnen materialism, då människor började spendera och konsumera på oöverträffade nivåer. En person från vilken social bakgrund som helst skulle potentiellt kunna tjäna en förmögenhet, men den amerikanska aristokratin, familjer med gamla rikedomar, föraktade de nyligen bra gatsby analysuppsats industrimän och spekulanter. Dessutom passage det artonde tillägget i vilket förbjöd försäljning av alkohol, bra gatsby analysuppsats, skapade en blomstrande undre värld utformad för att tillfredsställa den massiva efterfrågan på spritdryck bland både rika och fattiga. Fitzgerald placerar karaktärerna i The Great Gatsby som emblem för dessa sociala trender. Nick och Gatsby, som båda stred i första världskriget, visar upp den nyfunna kosmopolitismen och cynismen bra gatsby analysuppsats resultatet av kriget.


Som Fitzgerald såg det och som Nick förklarar i kapitel 9 handlade den amerikanska drömmen ursprungligen om upptäckter, individualism och strävan efter lycka. I de s som avbildas i romanen har dock lätta pengar och avslappnade sociala värderingar korrumperat denna dröm, särskilt på östkusten. Dessutom har platser och föremål i The Great Gatsby mening bara för att karaktärer ingjuter mening i dem: Doktor Ts ögon. Eckleburg exemplifierar bäst denna idé. Precis som Bra gatsby analysuppsats har gett Amerika mening genom sina drömmar för sina egna liv, ingjuter Gatsby Daisy en sorts idealiserad perfektion som hon varken förtjänar eller besitter. Liksom amerikaner i allmänhet, som fruktlöst söker en svunnen tid där deras drömmar hade ett värde, längtar Gatsby efter att återskapa ett försvunnet förflutet, sin tid i Louisville med Daisy, men är oförmögen att göra det.


När hans dröm faller sönder, är allt som återstår för Gatsby att dö; allt Nick kan göra är att flytta tillbaka till Minnesota, där amerikanska värderingar inte har förfallit. I romanen representerar West Egg och dess invånare de nyrika, medan East Egg och dess invånare, särskilt Daisy och Tom, representerar den gamla aristokratin. Fitzgerald porträtterar de nyrika som vulgära, pråliga, pråliga och sakna sociala graces och smak. Ärlighet Ärlighet tycks inte avgöra vilka karaktärer som är sympatiska och vilka som inte finns i den här romanen på samma sätt som i andra. Hennes känsla för varför Gatsby inte bör bete sig på ett omoraliskt sätt är baserad på vad hon förväntar sig av medlemmar i sin miljö, snarare än vad hon anser vara i sig rätt.


Standarderna för ärlighet och moral verkar vara beroende av klass och kön i den här romanen. Förfall är ett ord som ständigt kommer upp i The Great Gatsby, vilket är passande i en roman som handlar om döden av den amerikanska drömmen. Det verkar som att den amerikanska drömmen har blivit perverterad, omvänd. Gatsby bor i West Egg och Daisy i East Egg; därför ser Gatsby österut med längtan, snarare än väst, den traditionella riktningen för amerikanska gränsambitioner. Fitzgerald skildrar den chauvinistiske och rasisten Tom i ett mycket negativt ljus och hånar tydligt hans apokalyptiska vision av raserna som gifter sig med varandra, bra gatsby analysuppsats. Könsroller I vissa avseenden skriver Fitzgerald om könsroller på ett ganska konservativt sätt. I hans roman arbetar män för att tjäna pengar till kvinnors underhåll.


Män är dominerande över kvinnor, särskilt i fallet med Tom, som hävdar sin fysiska styrka för att underkuva dem. De bra gatsby analysuppsats antydan till en rollomvändning finns i paret Nick och Jordan. dock, bra gatsby analysuppsats, i slutändan utövar Nick sin dominans över henne genom att avsluta förhållandet. Bra gatsby analysuppsats kvinnor i romanen är en intressant grupp, eftersom de inte delar sig i de traditionella grupperna av Maria Magdalena och Madonna figurer, bra gatsby analysuppsats, i stället är ingen av dem rena. Myrtle är den mest uppenbart sensuella, men det faktum att Jordan och Daisy bär vita klänningar framhäver bara deras korruption.


Våld Våld är ett nyckeltema i The Great Gatsby, och är mest bra gatsby analysuppsats av karaktären Tom. Han är en före detta fotbollsspelare och använder sin enorma fysiska styrka för att skrämma omgivningen. Den andra källan till våld i romanen förutom Tom är bilar. En ny vara vid den tidpunkt då The Great Gatsby publicerades, Fitzgerald använder bilar för att symbolisera farorna med modernitet och farorna med rikedom. Romanens klimax, olyckshatten dödar Myrtle, förebådas av samtalet mellan Nick och Jordan om hur dålig körning kan orsaka explosivt våld.


Slutet på romanen består förstås av våld mot Gatsby.





flugornas herre essä översikt



Vissa människor säger att pengar kan köpa lycka eftersom de antar att pengar kan ge dem makt. Lindsey D. Marblehead Power ges av andra när de respekterar dig. Det kommer från mognad, självförtroende och erfarenhet. Många människor får makt efter hårt arbete och bevisade framgångshändelser. Ofta är de flesta människor så härledda av att få så mycket rikedom och makt att det skapar mer negativ energi än positiv. Även om rikedom tillhandahåller medel för att anta makt. Men bara om medlen drivs av en idé. Så idén ger kraft, medan rikedom fungerar som bränsle eller energi som arbetar för att manifestera den idén.


David Leitner, forskar om ledarskap och strategi Detta får vissa att tro att för att få makt behöver du pengar. De flesta människor får den här idén från TV nuförtiden, när de tittar på Kardashians, Chrisleys, etc. eftersom de visar upp de enorma husen, snygga bilar, designerskor, kläder, väskor och mer, som de har kunnat få genom att ha makt. Den genomsnittliga personen drömmer om det rika livet, att ha pengarna och makten att påverka världen men misslyckas med att inse att berömmelse och rikedom bara köper föremål. På grund av att de har så mycket makt och materialistiska saker möter många kändisar depression. Kylie Jenner sa en gång att från att ha varit i rampljuset så mycket har hon mött hård mobbning och attacker. Detta visar oss att oavsett hur mycket pengar och makt du har, kommer du aldrig att ha fullständig lycka.


Notch, skaparen av sandlådespel, har sagt att problemet med att få allt är att du får slut på skäl att fortsätta försöka och mänsklig interaktion blir omöjlig på grund av obalans. Detta leder till slutsatsen att även med ett överflöd av pengar, kommer det inte nödvändigtvis att ge dig lycka. Enligt Daniel H. Pink, om en person inte får tillräckligt betalt, kommer de inte att vilja uppträda. Den enda anledningen till att människor tillbringar 7 till 12 timmar på arbetsplatsen om dagen är för att tjäna pengar. Pengar hjälper människor att leva ett trevligt och bekvämt liv. Det hjälper till att ge den bästa utbildningen för barn. Det säkerställer att nära och kära har tillgång till läkarvård närhelst det är i behov.


Tyvärr finns det ett tak för hur mycket pengar som folk kan spendera på sig själva. Efter att ha fått förmånerna och köpt de önskade sakerna kommer det aldrig att räcka. Ingen summa räcker någonsin. Om du har det så vill du ha ännu mer av det. Austin Ebel säger, Samhället är skruvat, ingen kommer någonsin att vara riktigt nöjd med vem de är med eftersom det inte finns någon sann kärlek, bara pengarna och materialistiska saker. Pengar kommer i vägen för relationer på grund av förväntan att båda personerna ska ha samma årslön. Dave Ramsey sa att istället för att se hela potten som våra pengar, kanske du tror att du har hävstångseffekt över de andra tack vare några extra siffror på din lönecheck. Ibland kan den make som tar in mest pengar känna sig berättigad till mest att säga till om.


När det uppstår argument kan pengarna kastas ut, vilket kan orsaka ännu mer problem. Detta leder till att de arbetar hårdare i hopp om en befordran för att få in mer pengar. Även om detta bara är tillfällig motivation. The Great Gatsby är en klassisk roman som representerar vad någon skulle göra för kärleken. I det här fallet tjänar Gatsby pengar för att försöka vinna Daisy tillbaka. Vi kan se hur hanteringen av pengar kan hjälpa eller skada vår lycka. Gatsby ville visa Daisy ett väldigt fint, sofistikerat hus för att få hennes uppmärksamhet. Daisy är främst attraherad av pengar.


Gatsby hoppas att hon skulle falla för honom för hans pengar, som hon gjorde med sin man, Tom Buchanan. Hans fortsatta bekantskap med Gatsby tyder på att Gatsby fortfarande är inblandad i illegala affärer. Teman, motiv och symboler Teman Teman är de grundläggande och ofta universella idéer som utforskas i ett litterärt verk. The Decline of the American Dream in the s På ytan är The Great Gatsby en berättelse om den motverkade kärleken mellan en man och en kvinna. Huvudtemat i romanen omfattar dock en mycket större, mindre romantisk räckvidd. Även om all dess handling utspelar sig under bara några månader under sommaren och utspelar sig i ett avgränsat geografiskt område i närheten av Long Island, New York, är The Great Gatsby en mycket symbolisk meditation över hela Amerika, i särskilt upplösningen av den amerikanska drömmen i en tid av aldrig tidigare skådad välstånd och materiellt överskott.


Fitzgerald skildrar s som en era av förfallna sociala och moraliska värderingar, vilket framgår av dess övergripande cynism, girighet och tomma jakt på nöje. Det vårdslösa jubelet som ledde till dekadenta fester och vild jazzmusik – som uttrycks i The Great Gatsby av de överdådiga festerna som Gatsby arrangerar varje lördagskväll – resulterade i slutändan i korruptionen av den amerikanska drömmen, eftersom det ohämmade begäret efter pengar och nöje överträffade mer ädla mål. När första världskriget slutade i , blev generationen unga amerikaner som hade utkämpat kriget intensivt desillusionerade, eftersom det brutala blodbad som de just hade ställts inför fick den viktorianska sociala moralen i det tidiga 1900-talets Amerika att framstå som kvavt, tomt hyckleri.


Den svindlande börsens uppgång i efterdyningarna av kriget ledde till en plötslig, ihållande ökning av det nationella välståndet och en nyfunnen materialism, då människor började spendera och konsumera på oöverträffade nivåer. En person från vilken social bakgrund som helst skulle potentiellt kunna tjäna en förmögenhet, men den amerikanska aristokratin, familjer med gamla rikedomar, föraktade de nyrika industrimännen och spekulanterna. Dessutom skapade passagen av det artonde tillägget i , som förbjöd försäljning av alkohol, en blomstrande undre värld utformad för att tillfredsställa den enorma efterfrågan på spritdryck bland både rika och fattiga. Fitzgerald placerar karaktärerna i The Great Gatsby som emblem för dessa sociala trender. Nick och Gatsby, som båda stred i första världskriget, uppvisar den nyfunna kosmopolitismen och cynismen som blev resultatet av kriget.


Som Fitzgerald såg det och som Nick förklarar i kapitel 9, handlade den amerikanska drömmen ursprungligen om upptäckter, individualism och strävan efter lycka. I de s som avbildas i romanen har dock lätta pengar och avslappnade sociala värderingar korrumperat denna dröm, särskilt på östkusten. Dessutom har platser och föremål i The Great Gatsby mening bara för att karaktärer ingjuter mening i dem: Doktor Ts ögon. Eckleburg exemplifierar bäst denna idé. Precis som amerikaner har gett Amerika mening genom sina drömmar för sina egna liv, ingjuter Gatsby Daisy en sorts idealiserad perfektion som hon varken förtjänar eller besitter. Liksom amerikaner i allmänhet, som fruktlöst söker en svunnen tid där deras drömmar hade ett värde, längtar Gatsby efter att återskapa ett försvunnet förflutet, sin tid i Louisville med Daisy, men är oförmögen att göra det.


När hans dröm faller sönder, är allt som återstår för Gatsby att dö; allt Nick kan göra är att flytta tillbaka till Minnesota, där amerikanska värderingar inte har förfallit. I romanen representerar West Egg och dess invånare de nyrika, medan East Egg och dess invånare, särskilt Daisy och Tom, representerar den gamla aristokratin. Fitzgerald porträtterar de nyrika som vulgära, pråliga, pråliga och sakna sociala graces och smak. Ärlighet Ärlighet tycks inte avgöra vilka karaktärer som är sympatiska och vilka som inte finns i den här romanen på samma sätt som i andra. Hennes känsla för varför Gatsby inte bör bete sig på ett omoraliskt sätt är baserad på vad hon förväntar sig av medlemmar i sin miljö, snarare än vad hon anser vara i sig rätt.


Standarderna för ärlighet och moral verkar vara beroende av klass och kön i den här romanen. Förfall är ett ord som ständigt kommer upp i The Great Gatsby, vilket är passande i en roman som handlar om döden av den amerikanska drömmen. Det verkar som att den amerikanska drömmen har blivit perverterad, omvänd. Gatsby bor i West Egg och Daisy i East Egg; därför ser Gatsby österut med längtan, snarare än väst, den traditionella riktningen för amerikanska gränsambitioner. Fitzgerald skildrar den chauvinistiske och rasisten Tom i ett mycket negativt ljus och hånar tydligt hans apokalyptiska vision av raserna som gifter sig med varandra.


Könsroller I vissa avseenden skriver Fitzgerald om könsroller på ett ganska konservativt sätt. I hans roman arbetar män för att tjäna pengar till kvinnors underhåll. Män är dominerande över kvinnor, särskilt i fallet med Tom, som hävdar sin fysiska styrka för att underkuva dem. Den enda antydan om en rollomvändning är i paret Nick och Jordan. Men i slutändan utövar Nick sin dominans över henne genom att avsluta förhållandet. Kvinnorna i romanen är en intressant grupp, eftersom de inte delar upp sig i de traditionella grupperna av Maria Magdalena och Madonna figurer, i stället är ingen av dem rena.


Myrtle är den mest uppenbart sensuella, men det faktum att Jordan och Daisy bär vita klänningar framhäver bara deras korruption. Våld Våld är ett nyckeltema i The Great Gatsby, och det förkroppsligas mest av karaktären Tom. Han är en före detta fotbollsspelare och använder sin enorma fysiska styrka för att skrämma omgivningen. Den andra källan till våld i romanen förutom Tom är bilar. En ny vara vid den tidpunkt då The Great Gatsby publicerades, Fitzgerald använder bilar för att symbolisera farorna med modernitet och farorna med rikedom. Romanens klimax, olyckshatten dödar Myrtle, förebådas av samtalet mellan Nick och Jordan om hur dålig körning kan orsaka explosivt våld.


Slutet på romanen består förstås av våld mot Gatsby. Religion Det är intressant att Fitzgerald väljer att använda några religiösa troper i en roman som fokuserar på den amerikanska drömmen, ett koncept som inte lämnar några rum för religion förutom läran om individualism. Fitzgerald antyder starkt att dessa är Guds ögon. Geografi Genom hela romanen representerar platser och miljöer de olika aspekterna av det amerikanska samhället som Fitzgerald skildrar. East Egg representerar den gamla aristokratin, West Egg den nyrika, askdalen det moraliska och sociala förfallet i Amerika, och New York City den ohämmade, amoraliska jakten på pengar och nöje.


Dessutom är öst kopplat till det moraliska förfallet och sociala cynismen i New York, medan väst, inklusive mellanvästern och nordliga områden som Minnesota är kopplat till mer traditionella sociala värderingar och ideal. Wilson dödar Gatsby på höstens första dag, när Gatsby svävar i sin pool trots en påtaglig kyla i luften, ett symboliskt försök att stoppa tiden och återställa hans förhållande till Daisy till det som det var fem år tidigare, i Symbols Symbols are objects , karaktärer, figurer och färger som används för att representera abstrakta idéer eller koncept.


Askdalen. Som ett resultat av brand står aska för förstörelse och död. Dessutom står Myrtle Wilsons död i Ashes Valley för smärtan i samband med denna dal. Också det faktum att paret Wilson bor i dalen visar att de inte håller så hög social standard som de andra karaktärerna i romanen. Genom att behöva passera genom Ashes Valley för att komma till New York, måste de andra karaktärerna ta sig själva till denna lägre status. The Eyes of Doctor T. Doktor Ts ögon. Eckleburg är blå och gigantiska - deras näthinna är en yard hög. De ser ut från inget ansikte, utan istället från ett par enorma gula glasögon som passerar över en obefintlig näsa...Men hans ögon, lite nedtonade av många mållösa dagar, under sol och regn, ruvar vidare över den högtidliga dumpningsplatsen...


Eckleburg är ett par blekande, glasögonglasögon målade på en gammal reklamskylt över askdalen. De kan representera Gud som stirrar ner på och bedömer det amerikanska samhället som en moralisk ödemark, även om romanen aldrig uttryckligen uttrycker detta. Istället, genom hela romanen, föreslår Fitzgerald att symboler bara har betydelse eftersom karaktärer ingjuter mening i dem. Kopplingen mellan ögonen på doktor T. Denna brist på konkret betydelse bidrar till bildens oroande karaktär. Sålunda kommer ögonen också att representera världens väsentliga meningslöshet och godtyckligheten i den mentala process genom vilken människor ger objekt mening.


Det gröna ljuset Det gröna ljuset är förmodligen en av de viktigaste symbolerna i The Great Gatsby. Gatsby förknippar det med Daisy, och i kapitel 1 sträcker han sig mot det i mörkret som ett vägledande ljus för att leda honom till sitt mål. Bibliografi -Fitzgerald, Francis Scott. Den store Gatsby.

No comments:

Post a Comment